Wednesday, December 20, 2017

Parlamendierakonnatud kohalikel valimistel

Kohalikud valimised on möödas ja ajalehtedes ülepäeviti artiklid ja spekulatsioonid uute erakondade tekkimise üle. Aga kas meil on poliitikuid, kellel on juba olemas rahva toetus ja kes pole ennast sidunud ühegi parlamendierakonnaga? See postitus proovibki selles selgust saada. Kes on need kohalike valimiste parteitud staarid? Kas neil jõude ühendades oleks võimalik tuua muutusi erakonnamaastikule ja teha arvestav tulemus ka riigikogu valmistel?

Koostatud edetabelis on toodud kõik kohalikel valimistel oma ringkonnas üle 500 hääle saanud kandidaadid, keda ei olnud ühegi parlamendierakonna nimekirjas (ka need kes parteitutena kandideerisid parteide nimekirjades). Lisatud on ka need erakonnaliikmed, kes kandideerisid oma koduerakonna vastu, samuti ka parlamendiväliste erakondade liikmed.

1. EDGAR SAVISAAR - 3611 häält. "Savisaare Valimisliit ja Tegus Tallinn". Savisaare isikust ja tema valimistulemusest on räägitud nii palju, et raske on siinkohal midagi lisada.
2. ROMEK KOSENKRANIUS - 2149 häält. Valimisliit Pärnu Ühendab. Pärnakatel on traditsioon, mille lõi Toomas Kivimägi - tuleb anda palju hääli erakondadest sõltumatule kandidaadile. Traditsioon jätkus ka pärast seda, kui Kivimägi ise ürituse "reetis" ja Reformierakonnaga liitus. Endale mantlipärijaks määras ta ise Romek Kosenkraniuse, kes loodud traditsiooni igati töös hoiab. Ja nii jätkab Kosenkranius Pärnu linnapea kohal ka pärast viimaseid valimisi. 
3. KATRI RAIK - 1490 häält. "Valimisliit Meie Narva". Suurim üllatus selles nimekirjas minu jaoks. Mida teab peavoolu meedia jälgija sellest mis toimub Narvas? Ja kuidas saab pea täielikult Vene linnas teha arvestatava tulemuse valimisliit, kelle neljast esinumbrist on kolm Eesti ja üks Leedu nimega? Sisekaitseakadeemia juhil Raigil on selgelt olemas Narvas suur toetus ja selle pinnal annab kindlasti ka edasi minna.
4. URMAS SUKLES - 1207 häält. "Haapsalu ja Ridala valimisliit "HARI"". Enne valimist pani Reformierakond ta valiku ette, kas Haapsalu või Reform. Sukles valis Haapsalu, tegi kindla valiku ja jätkab Haapsalu linnapeana.
5. ALLAIN KARUSE - 1089 häält. kandideeris Valgas Keskerakonna nimekirjas. Laiemale üldsusele mitte just üle liia tuntud Lõuna-Eesti ärimees. Mees kes kartma ei löö ja sekkub ka siis kui pärast peksa saab. Tema ei luba, tema teeb - see oli ta valimisplakat. Tänuks võimas tulemus piirilinnas Valgas.
6. ANDRES LAISK - 1075 häält. "Saue valimisliit "Koostöö - Meie vald" Tallinnale lähemale, aga taas pigem kohalikke kuulsusi. Parim tulemus väljaspool linnu. Saue vallavanem on valijate hinnangul juhtimisega hästi hakkama saanud ja tegi tugeva tulemuse ka seekord ja jätkab endiselt, nüüd veel suurema, Saue valla juhina. Ja seda oma koduerakonna IRL-i vastu kandideerides.
7. ALEKSEI TUROVSKI - 1061 häält Sotsiaaldemokraatliku erakonna ridades Haabesrstis. See pole Turovskil esimene kord Sotside nimekirjas kandideerida. Võib-olla teda sõltumata kandidaadina presenteerida on ehk juba hilja? Aga erakonna liikmeks ta astunud pole ja rahvas armastab rahuliku jutuga loomaaiameest.
8. ENE ERGMA - 1058 häält. Tartu "Eesti Reformierakonna" nimekirjas. Kui väljendada end astroloogiliselt - siis on Ergma näol tegu juba poliitika langeva tähega. Olles olnud pikka aega Eesti paraadvõimuheriarhia teisel positsioonil - ei ole tema suur häälte saak üllatus.  IRL-st välja astununa nüüd siis Reformierakonna ridades.
9. MADIS KALLAS - 1053 häält. Saaremaa Vallas "Sotsiaaldemokraatliku Erakonna" nimekirjas. Kuressaare linnapeana sai endine kümnevõistleja taas mandaadi oma positsioonil jätkata ja omab Internetist vaadates nüüd topelt rohkem tiitleid: Kuressaare Linnapea ja Saaremaa Valla Vallavanem üheaegselt.
10. JUKU-KALLE RAID - 937 häält. "Vaba Tallinna Kodanik Valimisliit" nimekirjas kesklinnas. Tuntud vabatmees, kes oma trikitamise juures suutnud täita ka riigikogu pinki. Tegi Vabadest Tallinna kodanikest parima tulemuse.
11. TANEL TEIN - 854 häält. "Valimisliit Tartu Eest" Teine endine tippsortlane nimekirjas. Kui Madis Kallas teeb häid tulemusi erakonna nimekirjas olemata erakonna liige, siis kuulus Tartu korvpallur tegutseb Tartus oma koduerakonna Reformierakond vastu. Vaatamata heale tulemusele pole praegune reklaamiärimees Reformierakonna tipus sellist viha suutnud teenida nagu Sukles ja jätkab ka pärast valimisi erakonna liikmena.
12. AIVAR RIISALU - 824 häält. "Erakond Isamaa ja Res Publica Liit" Tartus. Ei peaks selles nimekirjas küll tegelikult olema, kuna valimiste ajal oli veel erakonna liige, kust pärast valimisi välja astus. Praegune seotus oma vana kodu Keskerakonnaga ei anna ka suurt julgust, et teda uue erakonna kontekstis tõsiseltvõetava tegijana arvesse võiks võtta.
13. URMAS SÕÕRUMAA - 734 häält. "Savisaare Valimisliit ja Tegus Tallinn" Kesklinnas. Vaatamata täielikuks läbikukkumiseks peetud valimistulemusele suutis ta ikkagi end siia edetabelisse murda. Olümpiakomitee juht, kellel on raha mida panustada ja endiselt ka üksjagu toetajaid. Võib-olla kunagi hiljem ja paremas seltskonnas..?
14. EDUARD ODINETS - 700 häält. "Sotsiaaldemokraatlik Erakonna" nimekirjas Kohtla-Järvel. Mees, kes on olnud Sotsiaaldemokraatliku erakonna kantselei juhtaja, aga 2009 aastal erakonnast lahkunud, omab endiselt endise koduerakonnaga häid suhteid ja tegi Kohtla-Järvel tubli tulemuse. Juba kolmas Sotsiaaldemokraatliku erakonna nimekirjas kandideerinud esinumber, kes erakonda ise ei kuulu.
15. ZÜLEYXA IZMAILOVA - 662 häält. "Erakond Eestimaa Rohelised". Komeedina eesti seltskonnastaari staatusesse lennanud uus Rohelise Erakonna juht. Tugev tähelepanu enne valimisi ei aidanud siiski saada ka selles nimekirjas paremat kui 15-ndat koht, millest ei piisanud, et Rohelisi mudast kõrgemale tõsta. Aga oli siiski piisav linnaametniku töö saamiseks.
16. VLADIMIR EVVE - 601 häält. Kohtla-Järve "Eesti Keskerakonna nimekirjas". Mees kelle kohta ei leia Internetist palju muud, et tegemist Kohtla-Järve linnavolikogu liikmega ja aselinnapeaga. Keskerakonnaga juba pikaajalises registreerimata suhtes.
17. OLGA IVANOVA -  569 häält. "Savisaare Valimisliit ja Tegus Tallinn". Ivanova, kes Savisaarega flirtimise eest erakonnast välja visati, paigutas ennast kindlasse kohta Savisaare selja taha. Selg ei olnud siiski piisavalt lai ja peamiselt Savisaare ootamatult madala valimisaagi tõttu jäi Ivanova nüüd täiesti tuulte kätte.
18. RIINA IVANOVA - 594 häält. "Eesti Keskerakonna" nimekiri Kohtla-Järvel.
19. JELENA PAHHOMOVA - 511 häält. "Eesti Keskerakonna" nimekiri Narvas.
Viimased kaks meie nimekirjas on Internetis halvasti kajastatud. Volikogu liikmed on nad mitte esimest korda. Riina Ivanova on korra rongi alla jäänud, Jelena Pahhomova korra korruptsioonikahtlustuse saanud.  Muud infot nagu väga ei leiagi. Mõlemad pikalt Keskerakonna nimekirjades, aga erakonna liikmeks pole astunud.
20. OLEG KULTAJEV - 511 häält. "Savisaare valimisliit Sillamäel". Amatöör filmirežissöör Sillamäelt, kes võidupühal surematute polgu liikumist organiseeris ja ehk peamiselt Savisaare nimega endale hea tulemuse kindlustas.

Milliseid järeldusi me sellest numbrite jadast teha saame:

Kokku 20 peale 21274 häält, mis on 3,7% potentsiaalsetest häältest riigikogu valimistel. Tegelik tulemus suuremate valimispiirkondade tõttu ilmselt oluliseks paremaks osutuks ja valimiskünnis oleks ületatud. Muidugi sellises koosseisus erakonna nimekiri oleks mõeldamatu - mõtleme siis variante, mis sellest mustrist võiks välja kooruda.

Vene erakond Savisaarega eesotsas. Nagu tulemused räägivad - ei ole praegu palju kohalikus poliitikas osalevaid populaarseid vene nimesid, kes poleks parlamendierakondadega seotud. Kes on - on need samad, kes juba ka seekord Savisaarega kaasa läksid. Keskerakonna nimekirja parteitud kandidaadid ilmselt hoiavad parema meelega kinni kindlast valikust Keskerakonnas. Et Savisaare erakonnaks jääb selgelt jõudu väheks - ainus variant oleks saavutada Keskerakonna pooldumine ja nimekiri ikkagi selle põhiselt kokku panna. Ilmselt Sõõrumaa on ka aru saanud, et panustas valele hobusele.

Spekuleerimine Roheliste teemadel ja võimalus nende valimiseduks järgmistel valimistel - selle annab eelolev nimekiri üsna hävitava vastuse. Vaid erakonna juht suutis saavutada arvestatava häältesaagi. Kusagilt on vaja suuremat seltskonda, keda inimesed saaksid usaldada. Väikese sammu eesmärgile lähemale annaks kindlasti see kui eesti tegelik "esi roheline" Aleksei Durovski sotsidelt "ära varastada".

Sotsiaaldemokraadite nimekirjas kandideerinud Durovski, Kallas ja Odinets tunduvad olevat piisavalt paigas. Kahel viimasel on vaja erakonda ja erakonnal on vaja Durovskit. Ilma suuremate sisetülideta vaevalt ka sellest luuavarrest pauku tuleb.

Seega sellest nimekirjast ainsa reaalsena tunduva tulemusena on võimalik ühe uue Paremerakonna nimekiri. Kosenkranius Kivimäe järgijana võiks ju kalduda paremale, Raik on endine IRL-i liige, Sukles reformierakonnast välja visatud, Karuse on ettevõtja, Laisk IRL-i liige, Ergma seal IRL-i ja Reformi vahel pendeldamas, Juku-Kalle IRL nimekirjas kandideerinud, Tein Reformierakonnast, Sõõrumaa ka ikkagi ju peamiselt ärimees. Selline nimekiri oleks üsna võimas, kui suuta kõik nad ühise idee taha ja ühisesse nimekirja koguda. Puhas Matemaatika ütleb, et kohalike valimiste tulemusena vaid 1,8% häältest. Aga kui vaadata laiemalt - Kandidaatide valimisliitude häälte summana jääb viiest protsendist napilt puudu ja samas oleks kaetud vaid väike osa Eesti pinnast. Otsides kandidaate ka väljastpoolt ja ühisjõuna kampaaniat tehes oleks päris kindlasti sellise liidu tulemus, ka siis kui mõned sellest nimekirjast kaasa ei tuleks, vähemalt 15%.

Spekuleerime edasi: Mida selline erakond muudaks Eesti poliitikas. Päris kindlasti võtaks selline uus nimekiri hääli paremerakondadelt. IRL kukuks allapoole valimiskünnist ja kaoks Eesti poliitikast. Vabaerakond kaotaks uue jõu imago ja vajuks veelgi suuremalt kui IRL. Reform kaotaks hääli ja valimisvõidu medalid võiks juba ette Keskerakonna kaela riputada. Aga mis kõige olulisem - tekkiks võimalus, et Eesti valitsus saaks endale lisaks mõned liikmed, kes pole kasvanud erakonna tagatubade inkubaatorites, vaid kellel on juba kokkupuude päris eluga linna või valla eesotsas. Loodetavasti tõmblemist valitsuses jääks vähemaks ja mõistust lisanduks.

Lõpetuseks vaatame korra ajas tagasi ja küsime, et mis sai nendest, kes olid eelmistel kohalikel valimistel erakonnatud staarid. Kuidas neil läinud on - ja milliseid muutusi nad tõid eesti poliitika maailmasse?
2013 aasta valimiste parlamendierakonnatute esikümme (samad eelpool nimetatud kriteeriumid):

Rainer Vakra 4237 - Kandideeris Sotside nimekirjas ja hiljem liitus Sotsiaaldemokraatidega. Täna: Riigikogu liige
Toomas Kivimägi 3338 - Astus enne Riigikogu valimisi Reformierakonda. Täna: Riigikogu liige
Yoko Alender 1991 - Kandideeris IRL-i nimekirjas. Hiljem astus Reformierakonda. Täna: Riigikogu liige
Martin Helme 1596 - EKRE ületas riigikogu valimistel valimiskünnise. Täna: Riigikogu liige
Vladimir Evve 1346 - Pole erakonda astunud ja on tänaseks kaotanud üle poole oma toetusest
Erki Savisaar 1273 - Jah ka tema ei olnud veel 2014 Keskerakonna liige. Nüüd on. Täna: Riigikogu liige
Hardo Aasmäe 1099 - Hukkus traagiliselt
Juku-Kalle Raid 1085 - tegi sel valimistel 150 häält nõrgema tulemuse. Aga võib öelda, et täna suures pildis endiselt sama koha peal, kus neli aastat tagasi.
Georgi Bõstrov 1038 - Endine Maardu linnapea Vasakerakonnast. Süda seiskus ja meie hulgast lahkunud
Mart Helme 1027 - Täna: Riigikogu liige

Kui võtta aluseks eelmiste valimiste nimekirja võib öelda, et esikümnest kuus on leidnud endale koha riigikogus ja parlamendierakonnas. Eks näe kuidas seekord..

No comments:

Post a Comment