Sunday, January 23, 2022

Kohaliku omavalitsuse valimised 2021 – vaade tulevikku

2021. aasta kohaliku omavalitsuse valimised on minevik ja avaldatud on edetabelid suuremate häältesaakide saajatest ja valmiste võitjatest. Vaatame esimeste ridade seljataha ja proovime ennustada Eesti poliitika tulevikku. Kuidas said hakkama erakondade liidrid ja kes võiksid olla valijate hinnangul nende peamised väljakutsujad? Kes on need uued tulijad erakondadest ja erakondade väliselt, kellel on tõenäoliselt võimalik võtta sisse koht riigikogus pärast järgmisi valimisi? 

Artiklis toodud analüüsi aluseks on võetud kandidaatidele antud häälte absoluutnumbrid. Analüüsiks otsisin välja enim hääli saanud riigikogu välised kandidaadid ja lisaks ka enim hääli kogunud erakonnatud kandidaadid.  

Kui kõrvutada selle aasta valimisi eelmisega – siis jääb suurima erinevusena silma Savisaare varju kadumine. Sel korral Savisaar veel kandideeris, aga tema tulemus jäi väga tagasihoidlikuks ja eelmiste valimiste enim hääli saanud erakonnatute (Savisaar kandideeris oma koduerakonna vastu) esikoha asemel jäi Savisaare tulemus üsna tagasihoidlikuks. Keegi ei mäleta enam ka Olga Ivanovat ega „Savisaare valimisliitu“ Sillamäel. Kohalikust poliitikast on kadunud ka Sõõrumaa, kes eelmine kord kogu avantüüri rahastas.  

Võrreldes eelmiste aastatega on suurenenud kohalike “staaride” osakaal häälte-edetabelite eesotsas. Erakonnatud omavalitsusjuhid Romek Kosenkranius Pärnus, Urmas Sukles Haapsalus, Andres Laisk Sauel ja Madis Kallas Saaremaal olid edetabelite eesotsas ka eelmiste kohalike valimiste ajal. Valijate tugeva mandaadi on saanud ka teised linnapead ja vallavanemad: Võru linnapea Anti allas, Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat,  Saku vallavanem Marti Rehemaa, Kambja vallavanem Aivar  Aleksejev jne. 

Tõenäoliselt on see ajastu vaim, et nimekirjas on mitmed tervishoiuga lähedalt seotud kandidaadid – Arkadi Popov, kes oli neil valimistel ka suurima häälesaagiga kandidaat ilma ametliku erakondliku kuuluvuseta; Eesti 200 ridades tegid Tallinnas hea tulemuse naiste tervise edendaja Liina Normet ja perearst Diana Ingerainen. Ka Urmas Sukles oli kunagi arst ja ka haigla juhataja – aga tõenäoliselt ei olnud see peamine põhjus tema heale valimistulemusele.

Vaatleme nüüd valimiste tulemusi ka osalenud erakondade kaupa: 

Eesti Keskerakond:

Keskerakonna ja Mihhail Kõlvarti suurest valimisvõidust on juba üksjagu räägitud. Juba enne valimisi oli poliitikavaatlejate arvamus, et Kõlvarti kaubamärk on Tallinnas tugevam Keskerakonna omast. Keskerakonna tulemus Ida-Virumaal valmistas kindlasti erakonnale pettumust. Keskerakonna viimatise juhtkonna muutuste taga olnud tuumik – Ratas, Reps ja Simson – on hakanud lagunema. Simson on Eestist eemal, Reps skandaalides ja Ratas on ennast ise otsesest valitsuse tööst taandanud ja ka valimiste häältesaak oli tal ootamatult madal.

On selge, et Ratase tool kõigub. Vene keelt emakeelena rääkiv Kõlvart annaks võimaluse tagasi võita ka sulama hakanud toetuse Ida-Virumaal. Pea kõik linnaosavanemad Tallinnas tegid korraliku tulemuse. Lisaks veel abilinnapea Andrei Novikov ja Tallinna volikogu juht ja nüüdne kultuuriminister Tiit Terik. Seega ei ole Kõlvart üksi – tema taga on terve meeskond, mis võimaldab Keskerakonna nägu oluliselt muuta. On näha, et Keskerakonna vana kaardiväe tahaplaanile surumine ei tooks endaga kaasa suurt toetuse langust. Kuidas selline muutus eestikeelsele valijale mõjuks, on muidugi küsimus, millele saame vastuse alles pärast muutuste toimumist. Saame vaid huviga jälgida, milline saab olema Kõlvarti Keskerakonna poliitika tulevikus.


Eesti Reformierakond:

Reformierakonna juht Kaja Kallas loobus peaministrina kohalikel valimistel kandideerimast ja  tema toetust KOV valimiste mõõdupuu ei näita. Suurimaks erakonnasiseseks väljakutsujaks on üleriiklikult kolmanda tulemuse teinud Urmas Klaas. Kas Klaas on valmis loobuma kohalikust poliitikast ja kas tal on huvi alustada võitlust erakonna juhi ja miks mitte ka peaministri trooni eest – seda näitab aeg. 

Uutest nimedes suutis Reformierakonna tuua enda hulka kaks kogemustega linnaplaneerijat, kes valimistel Tallinnas ka korraliku tulemuse tegid - Juhan Kangilaski ja   Pärtel-Peeter Pere. Nende jõudmine järgmisel valimistel ka Riigikokku tundub olevat tõenäoline.   


Eesti Konservatiivne Rahvaerakond:

EKRE esimees Martin Helme saavutas parima tulemuse võrreldes oma erakonnakaaslastega. Seega on olemas tal ka valijate mandaat oma positsioonil jätkamiseks. Ekre riigikogu ja Europarlamendi välistest liikmetest ei teinud keegi üllatavat tulemust. Samas EKRE nimekirjades tegid hea tulemusi mitu kandidaati, kes ei ole otsustanud (veel?) erakonna liikmeks astuda. Kaks kolonellelleitnanti - Kristjan Moora Saaremaal ja Leo Kunnas Tallinnas ning Indrek Käo Põlvas. Jah, ka riigikogus EKRE fraktsiooni liige Leo Kunnas pole endiselt ametlikult EKRE liige. Siit võib tõusta küsimus, et kas koos viimase aja EKRE vaktsiinipoliitikaga rahulolematutega võiks EKRE lähedalt tekkida uus poliitiline liikumine? Või tuleb otsida uusi võimalusi militaartaustaga erakonna välistest kandidaatitest? Lisaks Kunnasele ja Moorale tegi Tallinnas Isamaa ridades korraliku tulemuse ka Tarmo Kõuts, kellel samuti ankeedis erakonna lahter hetkel tühi. 


ISAMAA Erakond: 

Isamaa juht Helir-Valdor Seederi häälte saak kohalikel valimistel on olnud ka eelmistel aastatel üsna nadi, kuid riigikogu valimistel on tema selja taha tulnud ikkagi suur osa Viljandimaa valijatest. Küsimuseks jääb, kas seekordne nõrk tulemus võib ta tooli kõikuma panna? Isamaa parima tulemuse eest hoolitses hoopis Tartus erakonnaga üle-eelmisel aastal taasliitunud endine erakonna juht Tõnis Lukas. Ehk ongi uue juhi valimistel ühel konservatiivsel erakonnal põhjust vaadata pigem minevikku – uue väljakutsuja Lavly Perlingu häältesaak Tallinnas ei olnud muljetavaldav. Uutest tulijatest võiks ka ära mainida Isamaa nimekirjas, kuid mitte erakonna liikmena, kandideerinud Mihkel Muti tulemuse Tallinnas. 


Erakond Eesti 200:

Ka Eesti 200 juht Kristina Kallas võib tunda ennast päris valimisi üsna rahulikult - parima tulemuse Eesti 200 nimekirjades tegi just tema. Erakonna toetus tänaseks annab põhjuse kindlalt uskuda, et erakond saab üsna kindlalt sisse ka riigikokku ja seega on just Eesti 200 liikmetest oodata suurel arvul uusi riigikogu liikmeid. Saagem tuttavaks nendega, kes saavutasid parimad erakonnas parimad tulemused ja koputavad riigikogu uksele: Kristiina Kallas, Marek Reinaas, Margus Tsahkna, Liina Normet, Diana Ingerainen, Toomas Uibo 

Artikli autor tegi pärast 2017 aasta KOV valimisi ennustuse uuest võimalikust paremerakonna tekkest, mis läks Eesti 200 tulekuga täppi. Ükski neist poliitikutest, kelle tulemuse põhjal ennustus sai tehtud, ei ole tänaseks Eesti 200 liige. Juku-Kalle Raid ja Tanel Tein on endiselt vabade meestena, aga Eesti 200 nimekirjade toel, siiski tagasi edetabelite tipus ja kes teab, võibolla ka varsti riigikogus. 


Sotsiaaldemokraatlik Erakond:

Pärast valimistulemuste teatavakstegemist teatas erakonna senine juht Indrek Saar, kelle tulemus valimistel oli selge läbikukkumine,  oma juhi positsioonist loobumisest. Indrek Saare konkurendid eelmistelt juhivalimistelt – Riina Sikkut ja Lauri Läänemets – on mõlemad andnud teada valmisolekust taas kandideerida. Sikkut tegi võrdluses erakonnakaaslastega teise tulemuse. Lauri Läänemets oli Türi vallas enim hääli saanud kandidaat. Absoluutnumbrites oli suuremas omavalitsuses, Tallinnas, kandideerinud Sikuti skoor oluliselt suurem ja valijate poolt vaadatuna on ta ilmselt erakonna siseses juhivalikus favoriidi staatuses.  

Sotsiaaldemokraatide parima tulemuse eest hoolitses hoopis Katri Raik Narvas. Raik uue erakonna juhina oleks võimas avaldus, mis võimaldaks taas otsida suuremat tuge venekeelselt valijalt ja anda erakonnale täiesti uue näo ja hingamise. Kahjuks on Raik selle variandi välistanud ja lubanud keskenduda Narva tulevikule

Riigikogu viimasesse koosseisu mitte mahtunud kandidaatitest tegi Sotsiaaldemokraatide seas parima tulemuse Võru linnapea Anti Allas. Avatud küsimuseks jääb muidugi kas on tal motivatsiooni vahetada paari aasta pärast linnapea koht riigkogulase leiva vastu. 


Erakond Eestimaa Rohelised:

Roheliste parima tulemuse KOV valimistel tegi taaskord erakonna üks kaasjuhte Züleyxa Izmailova. Kui võrrelda tema häältesaaki eelmiste kohaliku omavalitsuse valimistel saavutatuga, on see veidi vähenenud. Seega erakonna tuntuima liikme toetuses on tagasiminekut, aga uusi tugevaid persoone, kes oleks rahva seas tuntud ja toetatud, ei ole siiani peale kasvanud. Ehk siis ühest küljest võiks olla Izmailova juhipositsioon turvaline – teiselt poolt oleks Rohelistel vaja mingit suuremat raputust, et Riigikogu valimistel teistele erakondadele arvestatavat konkurentsi pakkuda.


Eesti Tulevikuerakond:

Valimistel osales veel üks uus erakond: Eesti Tulevikuerakond, mille juhtidest on üsna raske kirjutada, kuna ilma internetiavarustest otsimata ei ole ka artikli autoril teadmist, kes seal täna juhtfiguurid on. Sama võõraks jäi erakond ka Eesti rahvale, kogudes kokku vaid 282 häält. Ka valimisliitude häältemagnetite seast ei leidnud ühtegi Tulevikuerakonna liiget. Siia võib selle erakonna tegemiste kohta ilmselt punkti panna. Kui nad ka tulevikus tõusma peaksid, oleks tegemist alustamisega sisuliselt nullpunktist.

Ainus, mida saab Tulevikuerakonnaga seoses märkida, et korraliku häälesaagi kogusid kaks endist Vabaerakondlast - Ivo Rull ja Tarmo Kõuts - mis viitab, et Vabaerakonna liitumisel Tulevikuerakonnaks ja ka sellele eelnenud sündmustest on jäänud Eesti poliitmaastikule laokile potentsiaal, kust ühel õigel hetkel võib veel miskit uut sündida. 

 


Top20 Riigikoguvälised kandidaadid:

1. Kristiina Kallas, Erakond Eesti 200, Tartu Linn – 3000 häält

Eesti 200 Erakonna esimees ja endine Tartu Ülikooli Narva Kolledži direktor.

2. Arkadi Popov, Eesti Keskerakond, Tallinn; Kesklinna linnaosa – 2438 häält

Lääne-Tallinna Keskhaigla juht, kes töötas koroonakriisi esimesel aastal ka terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuhina. Kandideeris küll Keskerakonna nimekirjas, aga ei ole erakonnaga liitunud, mis teeb temast valimiste edukaima erakonnavälise kandidaadi. 

3. ROMEK KOSENKRANIUS, Valimisliit Pärnu Ühendab, Pärnu Linn – 2409 häält

  Pärnu Linnapea

4. ANDREI NOVIKOV, Eesti Keskerakond, Tallinn;  Kristiine linnaosa – 1968 häält

Tallinna abilinnapea. Koordineerib Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ja Tallinna Transpordiameti tegevusvaldkondi ja korraldab nende valitsemisalasse kuuluvaid küsimusi.

5. MAREK REINAAS, Erakond Eesti 200, Tallinn; Kesklinna linnaosa – 1939 häält

Reklaamifirma Zavod omanik ja tegevjuht. Ajalehe KesKus väljaandja

6. OLEG SILJANOV, Eesti Keskerakond, Haabersti – 1692 häält

Haabersti linnaosavanem

7. MARGUS TSAHKNA, Erakond Eesti 200, Tallinn;  Nõmme linnaosa – 1515 häält

Endine Isamaa- ja Res Publica Liidu esimees. 

8. TÕNIS LIINAT, Eesti Keskerakond, Tallinn;  Pirita linnaosa – 1449 häält

Pirita linnaosa vanem

9. TIIT TERIK, Eesti Keskerakond, Tallinn; Nõmme linnaosa – 1370 häält

Tallinna Linnavolikogu esimees, endine Nõmme ja Pirita linnaosa vanem. 

10. ANTI ALLAS, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Võru linn – 1341 häält

Võru linnapea

11. LOONE OTS, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Tartu linn – 1277 häält

Folklorist, õpetaja, kirjanik

12. JUHAN KANGILASKI, Eesti Reformierakond, Tallinn; Kesklinna linnaosa – 1256 häält

Arhitekt ja linnaplaneerija

13. LIINA NORMET, Erakond Eesti 200, Tallinn; Kristiine linnaosa – 1148 häält

Entusiast, aktivist, ettevõtja, tervishoiuspetsialist ja naise tervise edendaja. 

14. DIANA INGERAINEN, Erakond Eesti 200, Tallinn; Haabersti linnaosa – 1120 häält

Järveotsa Perearstikeskuses perearst, olnud ka Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esimees.

15. URMAS SUKLES, Valimisliit HARI, Haapsalu linn – 1103 häält

Haapsalu linnapea

16. JAANUS SAAT,  Lääne-Harju vald, Valimisliit Ühendus – 1047 häält

Lääne-Harju Vallavanem

17. MADIS KALLAS, Valimisliit Terve Saaremaa, Saaremaa vald – 1041 häält

Endine Kuressaare linnapea ja endine mitmevõistleja. 

18. ANDRES LAISK, Saue valimisliit "Koostöö - Meie vald", Saue vald – 1012 häält

Saue vallavanem

19. PÄRTEL-PEETER PERE, Eesti Reformierakond, Tallinn; Põhja-Tallinna linnaosa – 999 häält

Linnastrateeg, ettevõtja, juhtimiskonsultant

20. ALEKSEI JEVGRAFOV, Valimisliit Elagu Narva, Narva linn

Endine Narva linnapea


Erakonnavälised kandidaatid (ka need kes kandideerisid oma erakonna vastu ja väljaspoolt parlamendierakondi v.a Eesti 200):

1. Arkadi Popov – 2438 häält

2. ROMEK KOSENKRANIUS, Valimisliit Pärnu Ühendab, Pärnu Linn – 2409 häält

3. URMAS SUKLES, Valimisliit HARI, Haapsalu linn – 1103 häält

Haapsalu linnapea

4.JAANUS SAAT,  Lääne-Harju vald, Valimisliit Ühendus – 1047 häält

Lääne-Harju Vallavanem

5. MADIS KALLAS, Valimisliit Terve Saaremaa, Saaremaa vald – 1041 häält

Endine Kuressaare linnapea ja endine mitmevõistleja. 

6. ANDRES LAISK, Saue valimisliit "Koostöö - Meie vald", Saue vald – 1012 häält

Saue vallavanem

7. PÄRTEL-PEETER PERE, Eesti Reformierakond, Tallinn; Põhja-Tallinna linnaosa – 999 häält

Linnastrateeg, ettevõtja, juhtimiskonsultant

8. ALEKSEI JEVGRAFOV, Valimisliit Elagu Narva, Narva linn

Endine Narva linnapea.

 9. MARTI REHEMAA, Saku vald, Valimisliit Väikelinn Saku – 812 häält

Saku vallavanem. 

 10. MIHKEL MUTT, Tallinn - ISAMAA Erakond, Tallinn; Nõmme linnaosa – 758 häält

Eesti kirjanik, esseist, kriitik ja toimetaja.

 11. KRISTJAN MOORA, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Saaremaa vald – 715 häält

Kolonelleitnant, endine kaitseliidu Saaremaa maleva pealik

 12. LEO KUNNAS, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Tallinn; Kesklinna linnaosa – 707 häält

Kolonelleitnat, Eesti kirjanik ja reservsõjaväelane. Riigikogu liige. On küll riigikogu EKRE fraktsioonis, aga pole endiselt ametlikult erakonnaga liitunud. 

 13. JUKU-KALLE RAID, Erakond Eesti 200, Tallinn - Nõmme linnaosa – 686 häält

Eesti ajakirjanik ja luuletaja

 14. ENE ERGMA , Eesti Reformierakond, Tartu linn – 634 häält

Eesti astrofüüsik ja endine Riigikogu Esimees. Astus 2016 aastal Isamaast välja.

 15. AIVAR ALEKSEJEV, Valimisliit Hoiame Head, Kambja vald – 633 häält

Kambja vallavanem. Reformierakonna liige. Nimekirja lisatud kuna kandideeris oma koduvallas oma erakonna vastu 

 16. ZÜLEYXA IZMAILOVA, Erakond Eestimaa Rohelised, Tallinn; Põhja-Tallinna linnaosa

Erakond Eestimaa Rohelised kaasesimees, endine Tallinna abilinnapea

 17. TARMO KÕUTS,  ISAMAA Erakond, Tallinn; Haabersti linnaosa

Eesti meremees, sõjaväelane ja poliitik. Erakond Isamaa ja Res Publica Liidu pikaaegne liige. Hiljem Vabaerakonna ja Eesti Tulevikuerakonna liige.  

18. IVO RULL, Valimisliit Kogukondade Viimsi, Viimsi vald

Tallinna Ülikooli kommunikatsioonispetsialist. 

19. INDREK KÄO , Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Põlva vald

jalgpalliklubi Lootos tegevjuht

20 – 21. AIMUR LIIVA, Valimisliit Kiili Külade Ühendus, Kiili vald

Kiili vallavanem

20 – 21. NATALIA UMAROVA, Erakond Eesti 200, Narva linn


2017 KOV valimiste analüüs:


No comments:

Post a Comment